Λία Κουμαντάνου

Λία Κουμαντάνου
Λία Κουμαντάνου
Η Λία Κουμαντάνου είναι αριστούχος απόφοιτος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master of science, με βαθμό «άριστα», στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εκπονεί σήμερα την διδακτορική της διατριβή με θέμα «Η επίδραση φαινομενολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών στην συνεργασιμότητα και την έκβαση της Θεραπείας Συμπεριφοράς στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή».
 Έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στη Θεραπεία Συμπεριφοράς στην Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του ΕΚΕΨΥΕ και στην Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας Συμπεριφοράς. Είναι μέλος του European Association for Behavioural and Cognitive Therapies, affiliated member της American Psychological Association, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Θεραπείας Συμπεριφοράς.
Διατηρεί πολυετή συνεργασία με την Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής κι Ερευνών και με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με έργο κλινικό, εκπαιδευτικό κι ερευνητικό. Από το 2008 είναι εισηγήτρια κι επόπτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Θεραπείες Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους» (ΕΠΙΨΥ). Από το 2009 συνεργάζεται με το «Ιατρείο Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών» στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με ανάληψη κλινικών περιστατικών.
Από το 2002 ασκεί ιδιωτικά το έργο του ψυχολόγου. Η επαγγελματική της εμπειρία ακόμη περιλαμβάνει συνεργασία με τον Δήμο Αργυρούπολης σε προγράμματα για την πρόληψη και θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς και ομιλίες για την επίδραση των ψυχολογικων παραγόντων στην απόδοση νεαρών αθλητών. Από το 2014 σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς διοργανώνει ομιλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με προβλήματα άγχους, διαταραχών διάθεσης και δυσκολιών συμπεριφοράς σε παιδιά κι εφήβους.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια, σε παρουσιάσεις και εργαστήρια (workshop) σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των Συμπεριφοριστικών παρεμβάσεων σε διαταραχές ενηλίκων και παιδιών και την εκπαίδευση   ειδικών ψυχικής υγείας. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει στην συγγραφή επιστημονικών εγχειριδίων. Στα πλαίσια της ιδιαίτερης ενασχόλησης με την αποτελεσματικότητα της Θεραπείας Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους και ιδίως στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, μετέφρασε και απέδωσε στα Ελληνικά την «Κλίμακα YaleBrown για την βαθμολόγηση της βαρύτητας και του είδους των συμπτωμάτων ασθενών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή  (Y-BOCS)» (εκδ. ΕΚΕΨΥΕ, 2011).