Ελένη Κ. ΤζαβέλαΗ Ελένη Κ. Τζαβέλα είναι απόφοιτος του Brown University, Rhode Island, Η.Π.Α. (B.A. Math Econ/Computer Sc.) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-Deree (MSc. Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία μετά Υψηλής Διάκρισης).  Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς. Είναι πιστοποιημένη Life Coach από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει ολοκληρώσει το διετές μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Θεραπείας Συμπεριφοράς των Διαταραχών Άγχους του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) .
Είναι επιστημονική συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, όπου εργάζεται με εφήβους ως θεραπεύτρια συμπεριφοράς και συντονίζει ψυχο-εκπαιδευτικές ομάδες γονέων.  
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα (EU NET ADB-ΕU DG Media Society; ΒΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ- Ίδρυμα Σ. Νιάρχος; ΑΡΙΑΔΝΗ-ΕΣΠΑ) και τελεί ως κύρια ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρέμβασης κατά του σχολικού εκφοβισμού ENABLE (EU DG Justice).
Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία σε θέματα εφηβικής ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης και χρήσης του διαδικτύου. Έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για τους μηχανισμούς που συνδέονται με την ανάπτυξη δυσλειτουργικών συμπεριφορών στην εφηβεία και για τους θεραπευτικούς μηχανισμούς της Θεραπείας Συμπεριφοράς.
Είναι Graduate Member του British Psychological Society (MBPsS) και μέλος του μη-κερδοσκοπικού σωματείου Μαζί Για Την Εφηβική Υγεία.